Kalan Müzik Tek Örnek Mi?

Son günlerde medyada Universal Publishing’in kendisine ait olmayan bazı şarkılar için hak talebinde bulunduğuna dair iddialar dile getirilmiş ve örnek olarak Kalan Müzik yapımları verilmişti. İddiaların doğruluğu yanlışlığı bir yana, sorun repertuar bilgilerinin doğru ve eksiksiz olmasının önemini bir kez daha göstermiş oldu.

 

Müzik Analiz bundan bir süre önce konuya dikkat çekmeye çalışarak karşılaşılabilecek sorunlara değinmişti: “Daha da önemli olarak, ürünü tanımlamaya ve ayrıştırmaya yarayan hatta bu bakımdan zorunlu olan ve metadata olarak adlandırılan bu veri kümesinin, değer zincirindeki oyuncular arasında eksiksiz, herkes tarafından anlaşılır ve standart biçimde aktarılması gerekiyordu. Aksi halde kötü niyetli davranışlar sonucunda olmasa bile hak kayıplarının, yanlış ödemelerin ve sahipsiz ürünlerin ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelecekti ve gerçekten de öyle oldu. Bugün dahi veri eksikliği nedeniyle hak sahiplerinin elde edemediği milyarlarca dolar bedel olduğu tahmin edilmektedir.”

 

Konuyla ilgili haberimizin tamamı için tıklayınız.

 

Dijital ortamda paylaşılan ve ticarete konu olan ses kayıtlarının, eserlerin doğru bir şekilde tanımlanabilmesi hak sahipleri açısından son derece önemli. Dijital ortamdaki ürünleri tanımlamaya ve ayrıştırmaya yarayan metadata veri kümesi eksikliği veya yanlışlığı  hak kayıplarının, yanlış ödemelerin, sahipsiz ürünlerin ortaya çıkmasında önemli bir unsur. Bugün veri eksikliği nedeniyle hak sahiplerinin elde edemediği 2,5 milyar dolar olduğu söyleniyor.

 

Bu sorun sadece Spotify gibi servislerdeki doğrudan müzik kullanımları için geçerli değil. YouTube gibi kullanıcıların geliştirdiği içeriklere dayanan sitelerdeki kullanımlar da büyük önem taşıyor.

 

Sorunu ortadan kaldırma konusunda en önemli rol eser sahipleri meslek birliklerine düşüyor. Dijital dönem öncesi yöntemlerden vazgeçip, eserlerin metadatalarının yazılım yoluyla takibine olanak verecek yöntemlere geçilmesi pozitif bir adım olabilir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  TikTok’tan Tako Sohbet Robotu

 

Fotoğraf: Oleg Ivanov