IFPI’den Yeni Rapor: “Engaging with Music 2021”

IFPI’ın dünyadaki müzik tüketim alışkanlıklarına ilişkin raporu “Engaging With Music 2021” yayınlandı. 21 ülkede 43.000 kişinin katılımıyla gerçekleşen anket sonuçlarına göre dünyanın dört bir yanındaki dinleyiciler haftalık 18,4 saat (368 tane üç dakikalık parça) müzik dinliyor.

 

IFPI “Engaging with Music” ile ilgili yaptığı basın açıklamasında müzik şirketlerinin yenilikçiliği, heyecanı ve müziğin çeşitliliğini artırdığı için dinleyicilerin müziğin keyfini daha fazla çıkardığı belirtiliyor.

 

Rapora göre streaming sayesinde dinleyiciler kendi dinleme seçimlerini yapıyorlar. Hayranların streamingle ilgilenmelerinin başlıca nedenleri, en sevdikleri şarkıları, sanatçıları ve kendi çalma listelerini seçebilmeleriydi. % 68’i belirli şarkıları ararken, % 62’si haftada bir defadan fazla oluşturdukları çalma listelerini dinledi.

 

Dünyanın dört bir yanındaki müzik tutkunlarının, zengin ve çeşitli türlerin karışımının keyfini çıkardığı belirtilen basın açıklamasında, 43.000 kişilik çalışmada iyi bilinen popüler türlere ek olarak, “gqom”, “axé” ve “hokkien” şarkıları da dahil olmak üzere en az bir kişi tarafından 300’den fazla farklı tür, tipik olarak dinledikleri müzik olarak adlandırıldı. IFPI’ya göre bu, dünyanın dört bir yanındaki dinleyicilerin zevk aldığı zengin, çeşitli ve son derece rekabetçi müzik ortamını yansıtıyor.

 

Etkileşim, müzik tutkunlarının kısa biçimli videolar, canlı streamler ve oyun içi deneyimler gibi yenilikleri teşvik eden giderek zenginleşen deneyimleriyle destekleniyor. Kısa biçimli video uygulamalarında harcanan zamanın % 68’i, dudak senkronizasyonu ve dans challenges gibi müziğe bağlı videoları içeriyordu. Hayranların üçte biri (% 29) son 12 ay içinde konser gibi bir canlı müzik yayını izlediklerini söyledi.

 

Açıklamada kısmen yapım şirketlerinin yatırımıyla yönlendirilen streamingin – özellikle abonelik ses streaming – büyümeye devam ettiği, müzik hayranlarının sevdikleri sanatçıları ve müzikleri seçmek için sağladığı erişim ve özerklikle müzik dinlemeyi benimsemeye devam ettikleri ve böylece abonelik ses streaming aracılığıyla müzik dinlemek için harcanan zamanın % 51 oranında arttığı belirtiliyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  2021 IFPI Yılın Yorumcusu Ödülü Belli Oldu

 

Rapora göre müzik, zorlu zamanlarda birçok kişiye – özellikle de genç insanlara – rahatlık ve şifa sağlayarak, refaha güçlü bir katkı sağladı. % 87’si pandemi sırasında müziğin keyif ve mutluluk sağladığını söyledi. 16-19 yaş grubunun % 68’i, en sevdikleri sanatçıların yeni albümlerinin pandemi sırasında kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

 

Ayrıca müzik, insanların radyo dinlemekten keyif aldıkları şeyin merkezinde yer alıyor. % 74’ü radyoyu esas olarak müzik için dinliyor ve % 73’ü çaldığı müzikler için en sevdikleri radyo istasyonunu dinliyor.

 

Öte yandan lisanssız müziğin mevcudiyeti müzik ekosistemi için bir sorun olmaya devam ediyor ve tehdit büyüyor. İnsanların yaklaşık üçte biri (% 29) müzik dinlemek veya indirmek için yasa dışı veya lisanssız yöntemler kullanmış ve % 14,4’ü lisanssız sosyal medya platformlarını müzik amacıyla kullanmış.

 

IFPI İcra Kurulu Başkanı Frances Moore şunları söyledi: “Engaging with Music 2021, kısa biçimli video, canlı yayın ve videoların hızla ortaya çıkmasıyla birlikte dünyanın dört bir yanındaki hayranların sevdikleri sanatçılar ve müziklerle daha önce hayal bile edilemeyecek şekilde nasıl bağlantı kurduklarının hikayesini anlatıyor”.

 

Yapım şirketlerinin tüm müzik ekosisteminin gelecekteki büyümesi için önemli olduğunu da belirten Moore ayrıca, yapım şirketlerinin, sanatçıların vizyonlarını geliştirmelerini sağladığı, çok sayıda müzik parçasının lisansını çok sayıda platforma verdiği ve dünyanın dört bir yanındaki müzik hayranlarının bu büyüyen ve heyecan verici yollarla sanatçılarla bağlantı kurmasının yolunu açmak için yeni teknolojilerden yararlandığını vurguladı.

 

Rapora ilişkin özet bilgilerin yer aldığı grafik için tıklayınız.

 

İlerleyen zamanlarda Müzik Analiz’de Türkçesi de yayınlanacak olan raporun tamamı için tıklayınız.