İçerik Sahipleri Facebook Gelirlerini Nasıl Artıracak?

Facebook geçtiğimiz hafta kendi blog sayfasından bir metin yayınlayarak içerik geliştiricilerin gelirlerini artırmalarına yönelik daha fazla neler yapabileceklerini ve getirdiği yenilikleri açıkladı.

 

2019’dan 2020’ye ayda yaklaşık 10.000 dolar kazanan içerik oluşturucuların sayısı % 88 arttı. Ayda 1.000 dolar kazanan içerik oluşturucuların sayısı ise % 94 arttı (Dünya Bankası dönüşüm faktörüne dayalı satın alma gücü paritesi ile).

 

Facebook’un gelir artırmaya yönelik yaptığı işlere getirmeyi planladığı yenilikleri üç başlıkta özetlemek mümkün.

 

Birincisi kısa biçimli videolardan gelir elde edilmesinde içerik oluşturucuların tüm video türlerinden gelir sağlamasına ve hikayelerde stiker reklamların kullanılmasına imkan tanınması. İkincisi gelir sağlama özelliğinin daha fazla içerik oluşturucuya açılması: daha fazla video oluşturucunun programa erişebilmesi için stream içi reklam uygunluğunda güncelleme, canlı yayın reklamlarına erişim, ücretli çevrimiçi etkinlikler ve hayran aboneliklerini daha fazla ülkeye yaymak. Üçüncüsü ise hızlandırıcı hayran desteği yani izleyicilere ücretsiz Stars eşantiyonları aracılığıyla tüketicinin benimseme oranını artırırken içerik oluşturucuların hayran desteğine erişimini kolaylaştırmak.

 

Açıklamaya göre Facebook’ta stream içi reklamların biçimi, videodan önce/videodan sonra gösterilen reklamları ve canlıya özel biçimleri içerecek şekilde genişletildi.

 

Video oluşturucular artık bir dakika kadar kısa videolardan para kazanabilecekler ve otuzuncu saniyede reklam yayınlanabilecekler. Üç dakika veya daha uzun videolar için bir reklam 45 saniye içinde gösterilebilir. Önceki uygulamaya göre içerik sahipleri sadece üç dakikalık veya daha uzun videolar stream içi reklamlarla gelir elde edebiliyorlardı ve bir reklam 1 dakikadan daha kısa süre içinde gösterilmiyordu.

 

Stream içi reklam ödemeleri 2019’dan 2020’ye % 55’in üzerinde artış gösterdi. Örneğin UFC (Ultimate Fighting Championship) stream içi reklamlardan yılda milyonlarca dolar kazanıyor. Koreli şef Seonkyoung Longest’in stream içi geliri 2019’un sonundan Nisan 2020’ye kadar ayda yaklaşık % 50 arttı.

 

Önümüzdeki dönem için ödüller veya ürün etkileşimi yoluyla katılımı arttıran stream içi reklam biçimleri araştırılıyor ve iyi bir görüntüleme deneyimi ile reklam verenlerin ilgili kitlelere ulaşmasının yolları aranıyor.

 

Facebook VOD programlarında stream içi reklamlara uygunluk kriterlerini de değiştirdi. Buna göre sayfaya yüklenen videoların (talebe bağlı, canlı veya tekrar yayın) görüntüleme toplamı son 60 gün içinde  600.000 dakika olacak. 5 veya daha fazla aktif video yüklemesi veya tekrar yayınlarda videolarda ise  yayınlanmış olması, silinmemesi ve Facebook’un gelir sağlama politikalarına uygun olması şartı aranacak.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Gelir Açıklamaları Devam Ediyor

 

Önceki uygulamada sadece en az üç dakika uzunluğundaki talebe bağlı videolar dikkate alınıyordu. Bu güncelleme ile canlı ve kısa biçimli videolar oluşturan video oluşturucuların kayıtlı videolarından gelir sağlamalarına yardımcı olunuyor.

 

İçerik oluşturucuların halen en az 10.000 takipçisi olan bir sayfadan (bir profil değil) stream/yayın yapması, 18 yaş üzerinde olması ve uygulamanın desteklendiği bir ülkede bulunması ve Facebook’un gelir sağlama politikalarına uygun olması koşullar arasında yer alıyor.

 

Canlı stream içi reklamlar da genişletiliyor. Canlı stream içi reklamlara hak kazanmak için içerik oluşturucuların, talebe bağlı video program gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra son 60 günde 60.000 dakika canlı olarak görüntülenmiş olması gerekiyor. İzlenme süresi veya çapraz yayınlanan videolardan yapılan yüklemeler, her iki program için kalifikasyona dahil değil.

 

Facebook Stars uygulamasının da gelir sağlamaya katkıda bulunacağını söylüyor. Stars’ın içerik oluşturucular ile hayran toplulukları arasındaki bağı geliştirdiğini gören Facebook, son 6 ayda video ve oyun içerik oluşturuculara ayda ortalama 1 milyar Yıldız (star) gönderildiğini söylüyor ve bunun da aylık 10 milyon dolar gibi bir gelire eşit olduğunu belirtiyor.

 

Facebook önümüzdeki birkaç ay içinde tüketici eğitimine ve bunun ücretsiz Stars aracılığıyla benimsenmesine 7 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu.

 

20 ülkede geçerli olan ücretli çevrimiçi etkinlikler önümüzdeki haftalarda aralarında Türkiye’nin de olduğu 24 ülkeye daha yayılacak.

 

Hayran abonelikleri de Facebook’un diğer gelir sağlayan uygulamaları arasında. Şu anda Facebook’taki içerik oluşturucuların 1 milyondan fazla aktif hayran aboneliği var. 25 pazarda yer alan hizmetin önümüzdeki aylarda Türkiye de dahil 10 ülkeye daha yayılacağı belirtildi.

 

Hem ücretli çevrimiçi etkinlikler hem de hayran abonelikleri için Facebook, en az Ağustos 2021’e kadar bu uygulamalardan herhangi bir pay almayacak.

 

Fotoğraf: Austin Distel