Avrupa Birliği Sahteciliğe Karşı Blockchain’i Kullanacak

Avrupa Birliği, fiziki ürünlerin kimliğini NFT’ler aracılığıyla doğrulamak için kendi blockchain çözümünü başlatmaya hazırlanıyor.

 

2017 yılında Avrupa Komisyonu, çevrimiçi korsanlık ve sahtecilikle mücadele için blockchain teknolojisini kullanma seçeneklerini araştırmaya başlamış, 2018 yılında Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) ile somut projeler geliştirmeyi amaçlayan ilk 48 saatlik “blockathon”unu başlatmıştı. Bu, sahte ürünlerle mücadeleye yardımcı olacak bir proje olarak sonuçlandı.

 

EUIPO’dan Claire Castel, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne projenin canlı bir versiyonunun yakında hazır ve çalışır durumda olması gerektiğini bildirdi.

 

Temel olarak, sahteciliğe karşı blockchain, üreticilerin orijinallik kanıtı olarak tüm ürünleri için benzersiz jetonlar oluşturmasına olanak tanır. Bu kayıt blok zincirinde tutulur ve temel alınan ürün satılırsa başkalarına aktarılabilir.

 

Bu tokenler, daha çok NFT olarak bilinen “karşılaştırılamaz” ve normal bir blockchain cüzdanında tutulabilir. AB, onları meşruiyet ve mülkiyet kanıtı anlamına gelen fiziki bir ürünün benzersiz “dijital ikizleri” olarak görüyor.

 

“Blockchain üzerindeki kayıt, benzersiz ve değişmez bir simgedir. Mallar bir taraftan diğerine geçerken, token dijital cüzdanlar arasında değiştirilir. Benzersiz bir ürün kimliğinin ve dijital kimliğin cüzdanlar arasında sürekli aktarımının birleşimi, ürünlerin orijinal olduğunun kanıtını oluşturur.”

 

Torentfreak haberine göre AB, blockchain tabanlı bir çözümün birçok faydasını görüyor. Benzersiz NFT’ler, tüketicilerin ve yaptırım kurumlarının ürünleri doğrulamasını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, NFT’ler ayrıca ürün geri çağırmalarına yardımcı olacak ve üreticilerin blockchain üzerinden tüketicilerle doğrudan iletişim kurmasına izin verecek.

 

Açıklamalara göre AB girişimi, daha geniş NFT pazarıyla açık ve uyumlu olmayı hedefliyor. Örneğin, marka sahipleri kendi NFT platformlarını seçebilecekler. Ancak şu anda geliştirilmekte olan AB blockchain hizmetleri altyapısı, merkezi bir role sahip olacaktır.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Korsanla Mücadelede Blockchain

 

Öte yandan EUIPO ayrıca, ilgili paydaşların kimliklerini ve ürün lokasyonunu depolamak için bilgi havuzu sistemi olarak da işlev görecek ve böylece EUIPO’yu ekosistemin merkezine yerleştirecek bir kimlik yönetim sistemi oluşturacak.

 

EUIPO’dan Claire Castel’in WIPO için hazırladığı ve geçen hafta Uygulama Danışma Komitesi ile paylaşılan bir belgeden yapılan habere göre proje son aşamalarda. EUIPO, marka sahipleriyle aktif olarak etkileşim halinde ve sistemi bu yıl içinde test etmeye devam edecek. Ayrıca AB gümrük makamları, lojistik operatörleri ve perakendeciler de işin içinde.

 

Mevcut planlamaya göre, AB’nin sahteciliğe karşı blockcahin teknolojisinin aktif versiyonu 2023’ün sonuna kadar hayata geçecek.