Alman Bilim İnsanlarının Deneysel Konser Sonucu: Konserler Yapılabilir

Alman bilim insanları Temmuz ayı içerisinde Covid 19’un bulaşma riskini anlamak için bir dizi deneysel konserler düzenleyeceklerini duyurmuşlar, çalışmayı 3 ayrı senaryoya dayandırmışlardı. Haberin detayları için lütfen tıklayınız.

 

22 Ağustos’da Leipzig Quarterback Immobilien Arena’da gerçekleştirilen deneysel konser için normalde 4.000 katılımcı planlanmıştı. Başvuru yapan kişi sayısı 1.500 de kalsa da bilim insanları bu sayının deney için yeterli olduğunu vurguladılar.

 

Farklı kalabalık davranış senaryolarının simüle edildiği konseri Alman şarkıcı ve söz yazarı Tim Bendzko gerçekleştirdi. Deney için kayıt yaptıran ve katılan 1.500 kişiye konserden bu yana geçen iki ay boyunca değerlendirilip, analiz edilen ve modellemede kullanılan verilerin toplandığı temas izleme cihazları takılmıştı.

 

Alman bilim insanları deneysel konserin sonuçlarına ilişkin bir basın açıklaması yayınladılar. Sonuçta belirli hijyen koşulları altında gerçekleştirilen etkinliklerde kurallara uyulması halinde Covid-19 bulaşıcılığına ilişkin herhangi bir olumsuzluk görülmeyeceği yönünde görüş belirttiler.

 

Bilim insanlarına göre birkaç dakika süren kritik temas sayısı çok fazla değildi ve doğru hijyen konseptleriyle risklerin önemli ölçüde azaltılması mümkün. Temasların çoğu giriş ve molalar sırasında gerçekleştiğinden, herhangi bir gösteride planlamanın bu yönlere odaklanması gerekiyor.

 

Deney sırasında havalandırma sistemleri de test edildi. Konser mekanından elde edilen bu veriler matematiksel bir model geliştirmek için kullanılacak.

 

Açıklamaya göre konserden sonra yapılan bir ankette katılımcıların yaklaşık % 90’ı, maske takmanın sorun olmadığını  ve etkinliklere tekrar katılabilmek için bunu yapmaya devam etmek istediklerini söylediler.

 

Deneyden çıkarılan önemli sonuç etkinlik organizatörlerinin hijyen kavramlarına sadık kalmaları halinde, etkinliğin pandemi üzerinde çok az etkisi olacağı  şeklinde.

 

Halle Üniversitesi’nden çalışmayı yöneten Dr.Stefan Moritz, sonuçların araştırma ekibinin etkinliğe katılan tüm katılımcıların kritik bir iletişim kurmadığı tezini doğruladığını söyleyerek pandemi döneminde dahi belirli kurallara uymak koşuluyla etkinlik yapılabileceğini belirtti. Moritz “Bizim için en önemli veri, bulaşma riski söz konusu olduğunda kilit bir bileşen olan iyi bir havalandırma teknolojisinin önemiydi” dedi.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  İngiltere Fikri Mülkiyet Ofisi Raporu

 

Bulgulara dayanarak, araştırmadan bir öneri listesi çıktı. Etkinlik mekanlarında iyi ve düzenli bir hava değişimini kolaylaştıran havalandırmaya ihtiyaç olduğundan mekan havasının uygunluğunu saptamaya yönelik bir değerlendirme sistemi geliştirmesi önerildi.

 

Araştırmacılara göre, salgın devam ettiği sürece maske zorunluluğu, kurallara uyulmasını sağlayan görevlilerin varlığı gibi hijyen kavramlarının korunması gerekiyor.

 

Ayrıca virüsün görülme sıklığına bağlı olarak oturma planlarının ve kapasitelerinin ayarlanması gerekiyor. Ziyaretçi akışını yönlendirmek için etkinlik yerinde birden fazla giriş noktası verilmeli. Kapalı bekleme alanları dışarıya taşınmalı. Etkinlik sırasında, kalabalıktan ve tezgahlarda diğer insanlarla daha uzun süre temastan kaçınmak için insanlar otururken yiyecek ve içecek tüketmeli.

 

Üniversitenin tıp fakültesi dekanı Prof.Dr.Michael Gekle, deneyin politikacıların bilimsel kanıtlara dayalı kararlar almasına izin verecek veriler ürettiğini söyledi. Katılımcılara, Almanya’nın ve dünyanın her yerinden kapalı mekan konserlerine ve spor etkinliklerine gitmek isteyen insanlara fayda sağlayacak veriler ürettikleri için, teşekkür etti.

Fotoğraf: Frankie Lopez