Yeni Dünyada Eğlence

Vivendi Marka Pazarlama’nın “Yeni Dünyada Eğlence” olarak adlandırılan son anketi izolasyon sırasında ve sonrasında eğlence tüketimindeki değişiklikleri ele alıyor.

 

Vivdendi Marka Pazarlama’nın üst düzey yöneticisi (SVP)  Maria Garrido anketi konser endüstrisi için bir ticari yayın olan Pollstar’a değerlendirdi.  Dokuz ülkede yürütülen çalışma “izolasyon sırasında insanların eğlence alışkanlıklarının nasıl değiştiğini ve izolasyondan çıkınca ne yapacaklarını” anlamak için gerçekleştirildi.

 

Ankete göre katılanların % 89’u dijital medya ve hizmetler de dahil olmak üzere daha önce dikkate almadıkları yeni eğlence biçimlerini keşfetti. % 60’ı eskisinden daha fazla ücretli hizmet kullandıklarını söyledi. Her 5 kişiden birisi bu tür hizmetler için ilk kez ödeme yaptı.

 

Çalışma, Covid-19’dan sonraki yaşam için üç farklı geleceğe işaret ediyor. Tüm katılımcılar düzeyinde katılımcıların % 55’i eski eğlence alışkanlıklarına geri döneceklerini söyledi. Geriye kalan % 45 ise izolasyon sonrasında eğlence alışkanlıklarını değiştireceklerini söyledi. Bunların % 23’ü daha fazla sanal deneyim, % 22’si ise daha fazla fiziki ve yüz yüze bir deneyim için bu alışkanlıklarını değiştireceklerini belirtti.

 

“Sanal” deneyimleri tercih edenler, çoğunlukla kendileri ve özellikle de çocuklarının sağlığı için endişelenen çocuklu ailelerden oluşuyor. Fiziki ve yüz yüze deneyim için evden çıkmayı tercih eden grup ise çoğunlukla 18-23 yaş aralığında.

 

Vivendi’nin pazarlama departmanı, markaların farklı içerik modelleri arasında yeni söylemler ve yeni alanlar keşfedilmesine yardımcı olmak için hem kurum içinde hem de kurum dışında müşterilerle birlikte çeşitli özel çalışmalar, analizler ve istihbarat çalışmaları gerçekleştirmektedir.

 

Bu çalışmada bunlardan birisi ve 1.300’den fazla konser müdavimi dahil 7.200’den fazla görüşme gerçekleştirdi. Konser müdavimleri izolasyon öncesinde ayda en az bir kez bir konsere katılan katılımcılardan oluşuyor.

 

Senaryo, konser müdavimleri işin içine girdiğinde değişiyor. Katılımcıların kabaca yarısı (% 52) eski eğlence alışkanlıklarına döneceklerini söylerken, % 25’i izolasyon sonrası sanal eğlenceye gideceklerini ve % 22’si evden daha sık çıkacaklarını söyledi.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Kültür mü Metalaştı, Meta mı Kültürleşti?

 

Vivendi’nin çalışmasındaki konser müdavimlerinin çoğu 25 ila 44 yaş aralığında.

 

Ankette katılımcıların pandemi sonrasında önceliklerinin ne olacağına yönelik sorulan soruya göre konser müdavimlerinin % 64’ü Covid-19 salgını sona erdikten hemen sonra öncelik olarak ev dışı eğlence etkinliklerine geri dönmeyi seçtiler. Bütün katılımcılara aynı soru sorulduğunda ise bu oran % 44.

 

Konser müdavimlerine yöneltilen izolasyon sonrasında hangi eğlenceye gideceklerine dair soruya katılımcıların % 33’ü sinema, % 24’ü canlı müzik konserler, % 21’i ise tiyatro/opera yanıtını verdi.

 

Fiziki olarak canlı deneyime dönüşü bir öncelik haline getiren konser müdavimlerinin daha az çocuğu var ve daha genç. Çalışmaya göre çocuklu olanlar canlı streaming çevrimiçi müzik video tüketimini % 15 artıracak.

 

Öte yandan insanları yüz yüze görmek için evden tekrar çıkma isteği Avrupa’da % 31, ABD’de % 17.

 

Konser müdavimleri, nüfusun geri kalanından eğlenceye daha fazla ilgi duyuyorlar ve izolasyon sonrası, ev dışı eğlenceye daha önce gittiklerinden daha fazla gitmek istiyorlar.

 

Endüstrinin yapması gerekenin bu tür bir yaklaşım çerçevesinde doğru iş modelini oluşturmak olduğunu söyleyen Garrido, fiziki veya dijital her ikisinin de canlı eğlence deneyimlerinde kesiştiği noktaya dikkat çekiyor.

 

Sonuç itibariyle hem etkileşimli, dijital deneyimler hem de fiziki deneyimler için genel bir talep var, bu da mevcut tüm gelir getirici fırsatları kullanarak endüstrinin eski gücüne geri dönmesi açısından bir fırsat.