Plak Geçici Bir Moda Mı?

Müzik sektörünün gelirlerinin büyük bölümünü streaming oluştursa da plak satışlarındaki istikrarlı büyüme gözden kaçırılacak gibi değil. Önceleri bir moda gibi gözüken plak satışı kalıcılaşma işaretleri veriyor.

 

Bu yorum sadece satışların düzenli olarak artmasına bağlı olarak yapılmıyor. Alıcı kitlesine yönelik araştırmalar da benzer bir gerçeğe işaret ediyor.

 

MusicWatch isimli araştırma kuruluşu tarafından ABD yapımcılık sektörünü temsil eden RIAA ve ticaret kuruluşu olan Music Business Association desteğiyle yapılan araştırma ilginç sonuçlar içeriyor.

 

7-31 Mart 2022 tarihleri arasında 1.400 kişi arasında sürdürülen çalışmanın bazı bulguları şöyle:

 

2021 yılında 13 yaşından büyük 18 milyon kişi plak satın aldı. Bu, bir önceki yıla göre % 27 artış demek.

 

Müşterilerin % 71 oranındaki kesimi yeni plaklar alırken kullanılmış plak alanların oranı % 67 oldu.

 

% 95 oranındaki müşteri kesimi satın almaya devam edeceğini belirtti.

 

Müşterilerin % 38’lik bölümü on yıldan daha uzun süredir plak alıyor. On ila üç yıl arası bir süredir satın alanlar % 30, daha kısa bir süredir satın alanlar ise % 32 oranında.

 

Satın alanlar sadece eski repertuarı değil yenileri de takip ediyorlar. Müşterilerin % 26’sı adanmış veteran olarak tanımlanabilecek kişiler. Paketleme ve sanatçı nedeniyle alanlar sırasıyla % 26 ve % 20. Pop hayranları % 12, arızi alıcılar ise % 15 düzeyinde.

 

Sahip olma dürtüsüyle satın aldığını söyleyenler % 16, koleksiyon ve dinlemek için aldığını söyleyenler ise % 21 oranında.

 

Araştırmanın ilginç yanlarından birisi satın alanların yarısının 25 yaş altında olması. Bu, genç kesimin de plak alıcısı olduğunu gösteriyor.

 

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Yönetmelik Değişiklikleri Ne Getiriyor - 1