Müzik Yapan Kadınlar 2021 Raporu: Değişimin Kendisi Ol

MIDIA Research ve TuneCore/Believe tarafından yayınlanan yeni rapor “Be The Change: Women Making Music/Değişimin Kendisi Ol: Müzik Yapan Kadınlar” ile müzik endüstrisinde kadınlara yönelik 401 yaratıcı kadın üzerinden yapılan araştırma bugünün kadın yaratıcıları için müzik endüstrisindeki zorlukları, deneyimleri, ilhamları ve onların taleplerini ortaya koyuyor.

 

Midia Research rapor ile ilgili yaptığı açıklamada “Çalışmanın sonuçları sayesinde, içerik oluşturucuların karşılaştığı zorlu yolculuğu daha iyi anlıyor ve onların doğrudan ayrımcılık biçimlerinden, yetersiz temsil, bilinçsiz önyargı ve güvenin zarar görmesi gibi yaygın sorunlar da dahil deneyimlerini ve algılarını ilk elden dinliyoruz” diyor.

 

Women Making Music 2021 adlı rapor, müzik endüstrisi tarihinde ilk kez dünyanın dört bir yanından 401 kadın içerik oluşturucunun – sanatçıların, söz yazarlarının, yapımcıların ve DJ’lerin – görüşlerini bir araya getiriyor.

 

Müzik endüstrisinde kadınların karşılaştığı zorluklar ve engeller, sayıları giderek artan ağların ve endüstri gruplarının çalışmaları sayesinde daha fazla biliniyor. Bununla birlikte, bu zorluklar ve engeller hala mevcut, yeterince anlaşılmamış ve çözümlenmemiş durumda. Son yıllarda nelerin değiştiğini düşündükleri sorulduğunda birçok yaratıcı kadın, şeffaflığın ve söylemin geliştiğini kabul etti  ancak aynı zamanda gerçek, somut değişikliklerin varlığını saptamanın zor olduğu görüşüne de sahipler. “Simgeleştirme” ve “sözde hizmet” gibi ifadeler genellikle mevcut değişikliklerin bazılarını tanımlamak için kullanılıyor, ancak gerçek değişimin ne olması gerektiğine dair açık ve cesur bir vizyon da var.

 

Raporda yer alan önemli hususlar şöyle:

 

  • Cinsiyete dayalı yaklaşım, müzik endüstrisinde çarpıtılmış tanınırlık ve ödüllendirmelere sebep oluyor. Dünya çapında 401 kadın yaratıcıdan % 81’i kadın sanatçıların tanınmasının erkek sanatçılardan daha zor olduğunu düşünüyor.

 

  • Bununla bağlantılı olarak, bağımsız içerik oluşturucular için kadın rol modeli sayısının çok olmadığı gerçeğine % 81 katılıyor, % 49 ise kesinlikle katılıyor.

 

  • Kadın içerik oluşturucuların neredeyse üçte ikisi, cinsel tacizi veya nesneleştirmeyi önemli bir zorluk olarak tanımlıyor. Bu konu açık farkla en çok bahsedilen temel sorun oldu.

 

  • Raporda cinselleştirme ve nesneleştirme, dengesiz güç dinamiklerinin bir sonucu olarak ortaya kondu. Büyük 3 zorluk yaş ayrımcılığı (% 38), erkek egemen endüstri kaynaklarına erişim eksikliği (% 36) ve daha düşük ücret (% 27) olarak tanımlandı.

 

  • Bu büyük zorluklar, sektördeki tutum ve davranışlara nüfuz eden sistematik erkek egemenliğinin daha derin sorunlarının belirtisidir. Katılımcıların % 90’ından fazlası bilinçsiz önyargı yaşadıklarını söyledi ve neredeyse yarısı bunun sıklıkla olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilecek Yazılar  Açık Radyo’dan Müzik Endüstrisi Programı

 

  • Müzikte beste, prodüksiyon ve ses konuları uzun zamandır öncelikle erkeklerle bağlantılı olduğu için kadın yaratıcıların çoğu (% 63) beste ve prodüksiyondan dışlanmış hissediyor. Bu da müzik yaratımının bu yönünü oldukça “cinsiyetlendirilmiş” kılıyor.

 

  • Kadınların toplumdaki genel temsili son on yılda artmış olsa da, kadınların % 84’ü hâlâ kendilerinden ebeveynlik görevlerinin birincil rol olarak üstlenmelerine dair bir beklenti olduğunu düşünüyor. Müzik endüstrisi kadın sanatçıların genç olmasını istiyor ki bu kısmen endüstrinin gençlik saplantısının bir belirtisi ama aynı zamanda kadınların annelik rolünü üstlenmeye karar vermeden önce başarılı olması gerektiği düşüncesinin de bir yansıması.

 

  • Kadınlar, sektöre daha fazla kadın içerik oluşturucunun dahil olmasında değişiklik talep ediyorlar. Değişimin organizasyonların içinden ve müzik endüstrisindeki liderler aracılığıyla çeşitlilik, politikalar ve kültür yoluyla gelmesini istiyor. Katılanların % 42’si bunları sektörde daha fazla kadın olması için  “ilk 3” neden olarak belirtiyor. Bu arada, kadın içerik oluşturucuların % 38’i bu organizasyonel değişikliğin yasalarla desteklendiğini görmek istiyor. En pratik başlangıç ​​noktası kadın dostu kaynaklar ve güvenli çalışma alanları olarak görülüyor (% 34). Kadın içerik oluşturucuların % 35’i, koçluk ve mentorluk şeklinde öğrenme ve paylaşılan deneyimler yönünde  daha fazla değişim istiyor.

 

TuneCore Baş Gelir Sorumlusu ve Eş Başkanı Andreea Gleeson, her ne kadar endüstri standartlarının üzerinde olsalar da kendi sanatçılarının yalnızca % 28’inin kadın olduğunu keşfettiğinde şaşırdığını ifade ediyor. Bunun üzerine sektörde kadınların neden hala bu kadar az olduğunu anlamak için MIDiA ile ortak çalışma yürüttüklerini, bu çalışma ile de kadın içerik oluşturucuların desteklenmemesinde ana nedenlerin ortaya konulduğunu ve temel iyileştirme alanlarının tanımlandığını söylüyor.

 

Believe İcra Kurulu Başkanı Denis Ladegaillerie, Believe’de cinsiyet eşitliğini çok ciddiye aldıklarını ifade ediyor ve “müzik endüstrisi içinde, topluluğumuzdaki tüm kadınlar için daha iyi bir ortam yaratmak için toplu olarak zihniyetleri ve davranışları değiştirme sorumluluğuna sahibiz” diyor.

 

MIDiA Araştırma danışmanı ve raporun ortak yazarlarından biri olan Srishti Das ise cinsiyet uçurumunun çözümünde erkeklerin önemli bir rolü olduğunu ve tüm cinsiyetleri kapsayıcı olmanın bunun başlangıç noktası olduğunu söylüyor. MIDiA ResearchGenel Müdürü Mark Mulligan ise çalışmanın amacını, konulara yönelik farkındalığı artırmak,”Neden”i ortaya çıkarmak ve sektöre anlamlı bir değişimle ilerlemesi için ilham vermek olarak tanımlıyor.

 

Rapor için tıklayınız.

 

Fotoğraf: Vidar Nordli-Mathisen