Müziğin Avrupa’daki Ekonomik Etkisi

IFPI tarafından Oxford Economics’e yaptırılan kapsamlı çalışma ile Avrupa Birliği üyesi 27 AB ülkesi ve İngiltere’de müzik sektörünün ekonomiye katkısı 81,9 milyon avro olarak saptandı.

 

“Avrupa’da Müziğin Ekonomik Etkisi” adlı Oxford Economics raporu ile müzik sektörünün 2 milyon işi desteklediği, AB ve İngiltere’de müziğin GSYİH’ya 81,9 milyon avro katkıda bulunduğu, AB dışındaki ülkelere 9,6 milyar avro değerinde mal ve hizmet ihraç edildiği ortaya konuldu.

 

IFPI tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada IFPI CEO’su Frances Moore, müziğin Avrupa kimliğinin ve kültürünün önemli bir parçası olduğunu ve pek çok yönden müziğin değerinin ölçülemez olduğunu belirterek, Oxford Economics raporunun türünün ilk örneği olduğu vurgusunu yaptı. Frances Moore sektörün ekonomiye katkısını belirtirken “7.400 yapım şirketi bu katkının motorudur. AB’de yaklaşık 45.000 kişiyi istihdam etmenin yanı sıra müzik sektörünün  diğer alanlarına da önemli ölçüde yatırımlar yapılıyor ve Avrupa ihracatına katkı sağlanıyor” dedi ve müziğin Avrupa’ya temel katkısının uzun vadede sürdürülebilir olması için, müziği yaratan ve müziğe yatırım yapanların adil değer elde etmeleri gerektiğini belirtti.

 

 

Oxford Economics’in Ekonomik Etki Danışmanlığı Direktörü Pete Collings ise “Çalışmamız, müzik sektörünün ekonominin geri kalanıyla nasıl etkileşime girdiğini araştırarak, tüm Avrupa’da ekonomik faaliyeti nasıl canlandırdığının, işleri nasıl desteklediğinin ve nasıl vergi gelirleri ürettiğinin haritasını çıkarıyor” dedi. Collings bunu yaparken, çok çeşitli faaliyetler üstlenen büyük ve küçük firmalardan oluşan bir ekosistem olan müzik sektörünün Avrupa ekonomisine, bazı üye devletlerin tüm ekonomileriyle karşılaştırılabilir, büyük bir katkı sağladığının altını çizdiklerini ifade etti.

 

Yakın zamanda Türkçe çevirisi ile Müzikanaliz’de yer alacak raporun orjinal metni için tıklayınız.

Fotoğraf: IFPI

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar  İngiltere Z Kuşağı Üretken YZ Kullanıcısı