MIDEM’de Canlı Streamingin Geleceği Konuşuldu

MIDEM’in Digital Edition programında canlı streaminglerin geleceği konuşuldu. “Covid Öldü, Yaşasın Canlı Streaming/COVID is Dead: Long Live Live Streaming” başlığını taşıyan açılış paneline Pollstar ev sahipliği yaptı.

 

Driift CEO’su Ric Salmon’un canlı streamingin ilk günlerini anlatmasıyla başlayan panelde Eluvio’nun (ABD) Kurucusu ve CEO’su Michelle Munson, Stage11’de Büyüme ve Gelirler Başkan Yardımcısı Edo Kovarsky (Fransa), LiveNow Küresel Müzik Başkanı James Sutcliffe de yer aldı.

 

Bir dönemin canlı streamlerin sanatçılar ve yöneticiler için bir odak noktası olduğu ve normalleşmenin başlamasına rağmen canlı alanın bir daha asla pandemi öncesi haline döneceğini düşünmediğini ifade eden Salmon “Bence sınırları geçme zorlukları ne yazık ki çok uzun bir süre devam edecek ve seyahat etmenin maliyeti önemli ölçüde artıyor” diye konuştu.

 

LiveNow Global Müzik Başkanı James Sutcliffe göre canlı streamlerin yaşam desteğinde tutulması gerekiyor ve sanatçılar bunları yeni albüm çıkışlarına ve turne döngülerine yeniden dahil etmeye başladılar. Artık hayranlara canlı performans göstermenin tek yolu değiller, ancak onları oluşturma süreci doğal hale geliyor.

 

Canlı sektörde kilit sorulardan birisinin son 20 ayda meydana gelen kayıpların nasıl telafi edileceği olarak belirtildi. Sanatçıların canlı yayınlardan gelir elde etmek için tek alternatiflerinin bilet satışları olmadığı ifade edildi. Eluvio’nun, “Blockchain”de canlı streaming içeriğinden para kazandığı belirtildi ve şirketin kurucusu ve CEO’su Michelle Munson, canlı streamleri NFT satışlarıyla birleştirdiklerinden söz etti.

 

Stage11’in Büyüme ve Gelirler Başkan Yardımcısı Edo Kovarsky, Stage 11’de çevrimiçi konserlerin veya canlı yayınlanmış konserlerin gerçek canlı konserlerin yerini alacağını düşünmediklerini ifade etti ve NFT’lerin sanatçılar için yeni ve devasa bir gelir akışı olacağı üzerinde durdu. Kovarsky, büyük ölçüde NFT’lerin ve blockchain teknolojisinin sanatçılara ve ekiplerine içerik lisanslamanın yeni yollarını sunacağı kanaatinde.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Driift, Dreamstage’i Satın Alıyor

 

Panelistler, canlı streamin geleneksel canlı yayınla çok fazla ortak yanı olmadığı konusunda hemfikirdi. Salmon’a göre aynı endüstrinin parçası olan canlı streamler ve canlı konser yayınları birçok yönden tamamen ayrı yapılar, tamamen ayrı süreçler ve çoğu durumda tamamen ayrı haklar ve gelir modelleri dizisi. Bir grubun canlı çalması dışında neredeyse hiçbir benzerlik yok. Salmon, canlı yayınların yeni yaratılmış bir sanat formu olduğunu vurguladı.

 

Kısa biçimli videoların da ele alındığı panelde sanatçıların görsel-işitsel içeriklerinin büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak dağıttıkları ve belki de YouTube’dan “Küçük bir şerit” dışında, içerik paylaştıkları diğer tüm ana sosyal kanallardan hiçbir şey kazanamadıkları anlatıldı.

 

Munson, dijital dünyada her şeyi bu kadar kolay paylaşabilmenin dezavantajını, sanatçıların telif haklarının kontrolünü kaybetmesi olarak tanımladı.

 

Panelde canlı sektörün, önümüzdeki yıllarda inanılmaz derecede zor bir dönemden geçeceği üzerinde de duruldu. Artan seyahat maliyetlerinin yanı sıra bilet fiyatlarındaki artış, sınırlardaki zorluklar, koronavirüs testleri vb. gibi nedenlerle turnelerden elde edilecek gelirlerin azalacağı ifade edildi. Panelistler, sanatçıların geleneksel yapıların dışındaki tüm alternatif gelir fırsatlarından yararlanmaları gerektiği ve endüstrinin bu yeni modelleri teşvik etmesi gerektiği konusunda hemfikirdi.

 

Bu yeni modellerin neler olabileceğinin de ele alındığı “COVID is Dead: Long Live Live Streaming” panelini izlemek için tıklayınız.