İngiltere’de Sosyal Medya Platformlarından Korsanlıkla Mücadele Önlemleri

İngiltere’nin yaratıcı endüstrileriyle gerçekleştirilen, hükümetin de destek olduğu yuvarlak masa tartışmalarının ardından, sosyal medya platformlarının var olan korsanla mücadele önlemlerine yenilerinin eklenmesi konusunda ortaklaşıldı.

 

2018 yılında, Yaratıcı Endüstriler Sektör Anlaşması’nın bir parçası olarak, Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından sosyal medya platformları ve İngiltere’deki yaratıcı endüstri kuruluşları arasında  hükümetin de desteklediği bir dizi gönüllü yuvarlak masa tartışması başlatılmıştı. Bu yuvarlak masa toplantıları, sosyal medya platformlarında korsanlıkla mücadele araçlarının daha da geliştirmesini, katılımcıların ihlalleri engellemek veya kaldırmak için mevcut tüm önlemlerden haberdar olmalarını sağlamayı ve çevrimiçi korsanlığı daha da azaltmak için uygulanabilecek yeni politikaları, sistemleri ve uygulamaları belirlemeyi amaçlamaktaydı.

 

Toplantılara katılan paydaşlar arasında Edisyonlar Birliği, İngiltere Premier Ligi, İngiltere Yapım Şirketleri Birliği BPI ve Uluslararası Fonogram Yapımcıları Birliği IFPI, Sinema Filmi Derneği (MPA), Sky, Profesyonel Yayıncılar Derneği (PPA), İnteraktif Eğlence Ticaret Birliği, yaratıcı hak sahipleri ve sosyal medya platformları Facebook, Twitter ve YouTube yer alıyor.

 

BPI tarafından yapılan bilgilendirmeye göre iki yıllık görüşmeler neticesinde halihazırda yürürlükte olan uygulama önlemlerine de dayanarak, bazı alanlarda ilerlemeler kaydedildi. Buna göre;

 

  • Facebook ve YouTube, kullanıcıların IP ihlallerinin nasıl gerçekleştirildiği hususunda diğer kullanıcıları bilgilendirmelerini (Korsanlık Eğitim videoları) engelleyerek platformlarının kötüye kullanılmasını önlemeye yönelik yeni politikalar geliştirdiler. Bu yeni politikanın etkinliğini sağlamak için YouTube ile uygulamaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

 

  • Facebook, platformda görünen “Dolandırıcı/rogue korsan sitelerine” bağlantıları önlemek için proaktif yeni politikalar ve prosedürler uygulamaya koydu.

 

  • YouTube, hak sahiplerinin fikri mülkiyet uygulama faaliyetlerini ölçmelerini sağlamak ve ihlalli içerik barındıran linklerin daha hızlı bir şekilde kaldırılmasını sağlamak için API uygulamalarında (Uygulama programlama ara yüzü) önemli bir artış yapmayı kabul etti. Facebook, benzer bir API’nin beta testi sürecinde.
İlginizi Çekebilecek Yazılar  YouTube Yeni Analiz Aracı

 

  • Yaratıcı hak sahipleri, Facebook ve YouTube ile kullandıkları içerik tanıma sistemlerinin (Rights Manager ve  Content ID), hileleri engelleyecek şekilde geliştirilebileceği alanları paylaştılar. Facebook ve YouTube da bu araçların geliştirilmesine yönelik var olan süreci devam ettirecekleri taahhüdünde bulundular. Facebook ve YouTube, yaratıcı hak sahiplerinin bu içerik tanıma sistemlerinin mevcut işlevlerine ilişkin farkındalığını artırdılar. Platformlar, ihlali tekrarlayanların belirlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi ve ihlal tekrar edenlerin bu hizmetleri kötüye kullanmaya devam etmesini önlemeye yardımcı olmak yönündeki politikaları hakkında bilgi paylaştı. Facebook ayrıca yaratıcı hak sahiplerinin talep ettiği bu süreçlere ek iyileştirmeler de uyguladı.

 

  • Facebook, yaratıcı hak sahiplerinin ikaz ve geri bildirimlerine bağlı olarak fikri mülkiyet ihlallerini proaktif şekilde tanımlama ve kaldırma konusunda yeni politikalar geliştirdi. Bu politikalar fikri mülkiyet ihlalleriyle ilgili olduğu belirlenen sözcüklerin (trigger terms) kullanımını ve makine öğrenimi sistemlerindeki geliştirmeleri kapsıyor.

 

  • Facebook ihlalli içerik dağıtımını sınırlamak için yaratıcı hak sahiplerinden gelen girdilere dayalı olarak, genellikle korsanlıkla ilişkilendirilen anahtar terimleri içeren aramalarda otomatik tamamlamaları kaldırdı.

 

Yuvarlak masa toplantıları sonucunda paydaşlar, bu iyileştirmelerin, işbirliğine ve çevrimiçi fikri mülkiyet ihlalini azaltma ortak amacına dayanan gönüllü bir sürecin parçası olduğunu kabul ettiler. İngiltere Fikri Mülkiyet Ofisi IPO tarafından denetlenen yuvarlak masa ve ikili toplantılar, artan güven ve işbirliğinin oluşturulmasına yardımcı oldu ve bunların sürdürülmesi amaçlanıyor. Yuvarlak masaların diğer sosyal medya ağlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi de düşünülüyor.

 

BPI CEO’su Geoff Taylor İngiltere’de yaratıcı endüstrilerinin büyümesini engellemeye devam eden çevrimiçi ihlalleri azaltmak için yapılacak çok iş olduğunu söyleyerek Facebook ve YouTube’a olumlu katılımları ve bu platformların getirilen sorunların çoğunu ele alma çabaları için teşekkür etti.

 

Fotoğraf: Jamie Street