Hologram: Sadece Yitirdiklerimiz İçin mi?

Starlar ölmez, hologram olurlar. Son dönemde ardı ardına gerçekleşen hologram konserleri NY Times’da bu başlığı taşıyan bir haber yayınlanmasına neden oldu. Maria Callas, Ray Orbison, Frank Zappa, Whitney Houston, Amy Winehouse gibi ölüme yenik düşen yitirdiklerimizin hologram konserlerine farklı yaş gruplarından binlerce insan gidiyor. Bu alanda çalışan birkaç şirket ölen sanatçıların haklarını kullanma izinleri için birbiriyle kıyasıya bir rekabet içinde.

 

Teknoloji Yeterli mi?       

Hologram konserlerinin teknolojik kimi limitleri olduğu biliniyor. Görüntünün algılanabilmesi için belli bir açının altına düşülmemesi gerekliliği bunun en başta geleni. Bu nedenle salonlarda bazı bölgeler boş bırakılıyor. İkinci problem ise görüntüdeki renklerin normalin üzerinde canlı olması. Bu durum izleyicilerde “suni bir görüntü” algısı yaratıyor.    Ne var ki teknoloji her konser sonrasında bir adım daha ilerliyor ve şirketler müzikal oyun dahil olmak üzere büyük prodüksiyonlar tasarlıyorlar.

 

Yapay Zeka Dahil Olacak mı?

Hologram teknolojisine dönük önemli eleştirilerden birisi karşılıklı etkileşimin olmaması. Sahnedeki görüntü ile dinleyiciler arasında bir bağ kurmak mümkün olmuyor. Ne var ki bu sorun yakın zamanda aşılacak gibi gözüküyor. Yapay zeka teknolojilerinin dahil edilmesiyle beraber sanatçı ile seyirciler arasında diyalog kurulması mümkün olacak. Şirketlerin bu konu üzerine yoğunlaştıkları biliniyor.

Bu önemli ama küçük bir adım olacak. Esas büyük adım ise yapay zekanın yitirdiğimiz bir sanatçının bestelerini analiz edip, yeni besteler yapmasıyla atılacak.

 

Sadece Yitirdiklerimiz İçin mi?

Hologramlar sadece ölüm nedeniyle aramızdan ayrılanlar için değil. Sanal şarkıcılar da bu teknolojiden yararlanıyor. Hatsune Miku, 16 yaşında sanal bir Japon şarkıcı, hologram konserleriyle onbinlerce insanın izlediği konserler veriyor.

Sanal konserlerin yaygın olarak kullanıldığı yerlerin başında UzakDoğu geliyor. Girls’ Generation gibi K-POP grupları için 2013 yılından beri hologram konserleri düzenleniyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Apple Music DJ Mix Teknolojisini Resmi Olarak Başlattı

Hologram konserleri yasaklanmış sanatçılar için de büyük bir olanak. Chief Keef olarak bilinen Amerikalı rap şarkıcısı Keith Farrelle Cozart girmesinin yasaklandığı İngiltere ve Chicago’da hologram konserleri yapacağını duyurdu.

 

Gelecek Bu mu?

Sanallık müzik ve eğlence dünyasının ilk kez karşılaştığı bir şey değil. Teknolojiyi geliştiren John Henry Pepper’a ithafen  Pepper’ın Hayaleti olarak adlandırılan yöntem ilk kez 1862 yılında uygulanmıştı. Ne var ki bu kez durum daha farklı. Elle tutamadığımız ama gözle görüp kulağımızla duyduğumuz ve hatta konuşabileceğimiz bir şeyle karşı karşıyayız.

 

Haldeki durumuyla hologram teknolojisinin yeterli olmadığını söylemek mümkün ama geleceği görmek lazım. Frank Zappa 1989 tarihli otobiyografisinde bütün bunların olabileceğine işaret ederek “birkaç milyon dolar değerinde hareketli 3 boyutlu görüntü oluşturan” bir cihaza gönderme yapıyordu. Orbison’un onaltı hologram konserinde %71 oranında bilet satışı olduğunu ve 1,7 milyon Dolar ciro yapıldığını düşünürsek bu öngörüye saygı duymamak mümkün değil.

 

Sektörün ağır ama sağlam adımlarla gelişen bu yeni teknolojiyi kullanmaya şimdiden hazırlanması gerekiyor. Bunun ilk adımı da yaşam- ölüm- miras ile sınırlı hukuksal çerçevenin yeniden ele alınması olsa gerek.


Fotoğraf: Becky Fantham