Fransa’da İnternet Korsanlığıyla Mücadelede Yeni Strateji

Fransa, internet korsanlığıyla mücadelede yeni bir yaklaşımı benimsemeye hazırlanıyor. Bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunulan yeni tasarı, yeni sistemle birkaç temel hedef içeriyor: korsan sitelerden oluşan bir “Blacklist/Kara liste”, mirror sitelerle mücadele mekanizmaları ve canlı spor korsanlığı ile mücadele.

 

Fransa Bakanlar Kurulu bu hafta, dijital çağda kültürel çalışmalara erişimi daha sıkı bir şekilde düzenlemeyi ve korumayı amaçlayan yeni yasa tasarısını sundu. Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre tasarı ikisi korsanla mücadelede olmak üzere üç büyük zorluğa somut çözümler getiriyor; hakların korunması, yasal düzenlemelerin modernizasyonu, kültürel mirası oluşturan Fransız sinematografik ve görsel-işitsel çalışmalarına erişim sağlanması.

 

Tasarının temel amaçlarından biri, izinsiz içeriklerin dağıtımından ticari olarak kazanç elde eden sitelerin serbestçe çalışmasını çok daha zor hale getirmek. Mevcut sistem, ağırlıklı olarak içerik paylaşımı yapılan P2P ağlarını kullanan Fransız İnternet kullanıcılarına çok fazla odaklanmıştı. Ancak diğer teknolojilere doğru bir kayma ile Fransa, izinsiz içeriklerin dağıtımından haksız kazanç elde eden streaming, doğrudan indirme veya indeksleme/bağlantı oluşturma web sitelerine karşı korsanlıkla mücadele araçlarını güçlendiriyor.

 

Tasarı özellikle, korsan siteleri engellemek, arama motorlarında görünmelerini kısıtlamak ve reklamlardan gelir elde etmelerini engellemek için merkezi bir “Blacklist/Kara liste” sisteminin oluşturulmasını sağlayacak.

 

Tasarı ayrıca, daha önceki yaptırımların bir parçası olarak engellenen platformlara erişimi kolaylaştırmaya yardımcı olan mirror sitelerle mücadele etmek için bir sistem kurmayı da amaçlıyor.

 

Buna ek olarak, Fransa, canlı spor etkinliklerinin korsanlığıyla mücadele için de yeni bir mekanizma oluşturmak istiyor.

 

Fransa Kültür Bakanlığı, Hadopi’yi ülkenin elektronik medya düzenleyicisiyle birleştirerek hem görsel-işitsel hem de dijital iletişimi düzenleyebilecek güçlü bir otorite oluşturmaya yönelik planlarını daha önce açıklamıştı.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  IPTV Rojadirecta Hukuk Mücadelerini Kaybediyor

 

Plan, tüm görsel-işitsel içerik alanında daha büyük yetkilere ve yargı yetkisine sahip bir ajans olan Görsel-İşitsel ve Dijital İletişim Düzenleme Kurumu (ARCOM) oluşturmak için Hadopi’yi Yüksek Görsel-İşitsel Konsey (CSA) ile birleştirmekti.

 

Tasarı şimdi Fransız Parlamentosu’nda görüşülecek.

 

Fransa 2009 Ekim ayında yürürlüğe koyduğu Hadopi Yasası ile “kademeli sorumluluk” adını verdiği üç kademeli bir mücadele sistemi kurmuş, bu sistemle yasal olmayan sitelerde izinsiz dosya paylaşımlarında bulunan internet abonelerine yönelik mahkeme sürecine kadar giden bir uyarı mekanizmasını oluşturmuştu. Mekanizmaya göre izinsiz dosya paylaşımında bulunanlar öncelikle yaptıklarının yasal olmadığı konusunda uyarılar alıyor ve karşılaşacakları yasal prosedür hakkında bilgilendiriliyorlardı. İhlallerin devam ettiği ikinci aşamada aboneliklerin askıya alınması, bağlantıların yavaşlatılması gibi önlemlere başvurulduktan sonra bir yıl içerisinde ihlallerin tekrarlanması halinde ise yargılamaya giden son aşama gelmekteydi.

 

Ancak o zamandan beri internet korsanlığında yaşanan gelişmelere artık yanıt veremeyen Hadopi nedeniyle Fransa yeni bir korsanla mücadele sistemi için yasa tasarısını hazırlamış görünüyor.

 

Fotoğraf: Eddie Junior