Federal Ticaret Komisyonu Facebook Hakkında Dava Açtı

ABD Federal Ticaret Komisyonu(FTC) uzun bir soruşturma sonrasında Facebook hakkında rekabete aykırı hareket gerekçesiyle dava açtı. Komisyon sitesinden yapılan açıklamada, 46 eyaletin savcıları ile Columbia Bölgesi ve Guam yetkilileri tarafından sürdürülen uzun araştırma sonucunda, Facebook’un sistematik bir strateji uyguladığı ve üçüncü taraflara rekabete aykırı koşullar dayattığı kanısına varıldığı söylendi.

 

FTC açıklamasında 2012 yılında rakip niteliğindeki Instagram’ın 2014 yılında da WhatsApp’ın satın alınması söz konusu stratejinin uygulanmasında kanıt olarak yer alıyor.

 

Rekabete Aykırı Satın Almalar

 

Komisyon tarafından yapılan başvuruda Facebook’un kendisine tehdit oluşturabilecek yeni uygulamalarla rekabet etmek yerine satın alma yoluyla ortadan kaldırmayı bir strateji olarak uyguladığı iddiasına yer verildi. Sosyal medyanın masa üstü cihazlardan mobil cihazlara kayması karşısında önce kendi uygulamalarını geliştirmeyi deneyen Facebook’un daha sonra en önemli gördüğü rakibi Instagram’ı 2012 yılında satın aldığı belirtildi. Benzer bir şekilde mesajlaşmanın mobil cihazlara kayması karşısında da 2014 yılında WhatsApp’ı satın aldığı vurgulandı.

 

Rekabete Aykırı Kurallar

 

Bu tür satın almalar dışında özellikle app programcılarına karşı rekabete aykırı kurallar getirildiği belirtildi. Facebook’un bu programcılara Facebook ile rekabet edecek uygulamalar hazırlamalarını ve başka sosyal ağlar ile etkileşim kurmalarını yasakladığı vurgulandı.

 

Örneğin, 2013 yılında Twitter, kullanıcıların kısa video bölümleri çekip paylaşmasına olanak tanıyan Vine uygulamasını başlattı. İddiaya göre Facebook buna yanıt olarak, Vine’ın Facebook üzerinden arkadaşlara ulaşmasına izin veren API’yi kapattı.

 

FTC Ne istiyor ?

 

FTC başvurusunda mahkemeden diğer şeylerin yanı sıra, Instagram ve WhatsApp da dahil olmak üzere varlıkların elden çıkarılmasına yol açacak bir karar istiyor. Ayrıca Facebook’un yazılım geliştiricilere rekabete aykırı koşullar empoze etmesinin yasaklanması ve gelecekteki birleşme ve devralmalar için önceden bildirim ve onay alınmasının zorunlu kılınmasını da talep ediyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Yargıtay 19. Ceza Dairesi - Esas No:2016/1508 - Karar No:2019/4287

 

Facebook Ne Diyor?

 

Facebook tarafından yapılan açıklamalarda ise satın almaların gerçekleştiği dönemlerde rekabet incelemesi yapıldığı ve hukuka aykırı bir durum saptanmadığı vurgulandı. Geriye dönük karar alınması halinde ise bundan sonra gerçekleşecek bütün satın almalar ve şirket birleşmelerinin risk altına gireceği belirtildi.

 

Geçen yıl Mark Zuckerberg tarafından şirket içinde bir toplantıda yapılan yasal girişime karşı kendilerinin de yasal yollara başvuracağı ve sonunda kazanacakları açıklaması düşünülürse uzun bir hukuk savaşının ilk adımı atılmış oldu.

 

Fotoğraf: William Iven