2020 Yılının “Gerçeklik” Uygulamaları

Sanal Gerçeklik, Arttırılmış Gerçeklik ve yeni yeni gündeme gelen Sentetik Gerçeklik uygulamaları müzik dünyasına git gide daha derin etki etmeye başladılar. Henüz kusursuzluk düzeyine ulaşamasalar da bu uygulamaların kullanıldığı promosyon kampanyaları, konserler ve video klipler ardı ardına pazara çıkmaya başladılar.

 

BPI ve Musically tarafından 3 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen Reality Check (Gerçeklik Kontrolü) başlıklı oturumda bu alandaki mevcut durum ve geleceği ele alındı. Oturum sonrasında yayınlanan raporda   2020 yılının en önemli uygulamaları ay ay listelendi. Birçoğuna Müzik Analiz’de daha önce de yer verilen uygulamaların özeti şöyle:

 

OCAK

 

Rhino UK, WMG’nin Firepit teknolojisiini kullanarak Pink Floyd albüm resimlerine yer verdiği Instagram ve Facebook AR filtreleri oluşturdu. Böylece Pink Floyd hayranlarının, onları bahçelerinde, evlerinde veya başka bir yerde fotoğraflamalarını sağladı. Bunu grup için Sony Müzik tarafından düzenlenen bir AR kampanyası takip etti.

 

ŞUBAT

 

Pearl Jam, Super Blood Wolf Moon adlı hayran grubu için web tabanlı bir artırılmış gerçeklik deneyimi başlattı. Hayranlar kampanya sitesine akıllı telefonları ile ulaştıktan sonra telefonlarını gökyüzüne çevirince kameraları gerçek aya yöneliyor ve uygulama grubun son teklisi çalarken kırmızı bir ay tutulması izletiyor.

 

MART

 

Sanatçı ve yapımcı Timbaland, sanal gerçeklik oyunu Beat 2 milyon satış rakamını geçtiği sırada kullanılmak üzere, yepyeni müzikler yarattı. Oyuncular tarafından paketin bir parçası olarak satın alınan beş şarkı oyun içinde kullanılabildiği gibi geleneksel streming servislerinden de dinlenilebildi.

 

NİSAN

 

Travis Scott Fortnite oyununda “Astronomical” isimli müzik etkinliğini gerçekleştirdi. Bir hafta sonunda beş kez tekrar edilen performansın ilkini 12.3 milyon oyuncu izledi. Gene bu ay içinde Fortnite ana sahne niteliğindeki Party Royale uygulamasını başlattı.

 

MAYIS

 

Polydor sanatçısı Gracey’nin yeni albümü “Empty Love” yaratıcı bir Instagram arttırılmış gerçeklik filtresi kullanılarak tanıtıldı. Şarkının enstrümantal bir bölümü çalarken sesin yükseltilmesi halinde kamera ve sesin bozulduğu bu uygulamaya hayranlar çabuk uyum sağladılar.

 

Finlandiyalı sanatçı Helsinki’deki Senato Meydanında sanal gerçeklik gösterisi düzenledi. Gösteri yaklaşık 150.000 kişinin avatarlarıyla yer aldığı 700.000 civarında insan tarafından izlendi.

 

HAZİRAN

 

Covid-19 nedeniyle iptal edilen festivallerle bazıları dijital dünyaya yöneldi. Glastonbury’nin Shangri-La bölgesi festivalinin arkasındaki ekip, VR girişimleri Sansar ve VRJam ile ortak şekilde  Lost Horizon adlı bir VR etkinliği yapacağını duyurdu. Tanınmış dans festivali Tomorrowland, Temmuz ayında kendi sanal dünyasını kullanarak “Around The World” isimli bir etkinlik gerçekleştireceğini açıkladı.

 

AR / VR / müzik topluluğu Miro Shot son albümlerini tanıtmak üzere “Sanal Dünya Turu” başlattı. Turun ilk durakları Cannes XR ve Tribeca film festivallerinin açılış partileri oldu.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  TikTok Yapay Zeka Müzikleri Çalışmasına Devam Ediyor

 

Bir diğer girişimci MelodyVR, Live Nation’la anlaştığını ve Londra’daki O2 Academy Brixton’da , uygun bir başlık kullanarak sanal gerçeklik şeklinde veya MelodyVR’ın akıllı telefon uygulamasından 360 derece olarak izlenebilecek konserler düzenleyeceklerini açıkladı.

 

AĞUSTOS

 

Riot Games’in sentetik pop grubu K / DA dönüşü yeni EP albümlerini çıkarmadan yayınladıkları tekli “The Baddest” ile oldu. Şirket grubun K-Pop ötesine geçeceğini birçok canlı sanatçıyla iş birliği içinde yeni şarkılar yapacaklarını duyurdu.

 

Disclosure grubu ise kendi isimlerini taşıyan yeni albümlerini Mine Craft içinde yaratılan sanal bir dünya ile duyuracaklarını açıkladı.

 

Linkin Park kendi müzik paketiyle Beat  Saber’de yer aldı. Son olarak yer alan grup olmalarına rağmen oyunun zorluk düzeylerine göre düzenlenmiş 11 şarkı ve 55 “beat map” ile en büyüklerden birisi oldu.

 

EYLÜL

 

Amerikalı firma Trick arttırılmış gerçeklik uygulaması ile sanatçıları dinleyicilerin evine götüreceğini açıklarken İngiliz grubu Everyting Everything, yeni albümleri “Re-Animator” için Sansar uygulamasını kullanarak iki sanal konser verdi.

 

EKİM

 

İngiliz sanatçı Dan Olsen bir stüdyoda çalıp hologram aracılığıyla başka bir yerdeki dinleyicilerine ulaşırken, Sam Smith’in “Diamonds” için tasarlanan arttırılmış gerçeklik kampanyası başladı.

 

Gerçek ve avatar sanatçılardan oluşan yeni K-Pop topluluğu Aespa’nın tanıtımı, topluluğun sanatçısı Karina’nın kendisi ve sanal versiyonu ile yapılan röportaj ile gerçekleştirildi.

 

KASIM

 

RJ Thompson arttırılmış gerçeklik desteğiyle görselleri gelişen ilk albüm olan son albümü “Lifeline” ile öncü adımlardan birisini attı.   Thompson albüm için Spark Emerging Technologies isimli firma ile çalıştı.

 

İngiliz sanatçılar KSI ve Craig David bir kampanya için holograma dönüştüler. Web tabanlı AR uygulamasını kullananlar, akıllı telefonlarıyla web sitesini ziyaret edip kameralarını bulundukları mekana yönelttiklerinde, KSI ve David’in hologramları açılıp “Really Love” isimli yeni parçalarını söylüyorlar.

 

Kylie Minogue yeni albümü “Disco”yu, albümde yer alan “Real Groove” parçasının arttırılmış gerçeklik uygulamasına dayalı performansının yer aldığı Disco Spirit adlı bir Instagram kampanyasıyla tanıtırken; Japon sanal yorumcusu Hatsune Miku’nun Aralık başında gerçekleşen ve 380.000 pound gelir elde edilen “Hatsune Miku Expo 2021 Online” isimli konseri duyuruldu.

 

ARALIK

 

Glass Animals şarkıları ‘Heatwaves’ için Instagram’ın interaktif filtrelerini kullanarak bir tanıtım yaptı. Filtre, albüm resimlerini 3D haline getirip hayranların resim çekmelerine olanak verirken, ekrana dokununca şarkıyı davullar, klavye ve vokaller gibi katmanlar halinde dinleme olanağı elde ediliyordu.

 

Fotoğraf: Joel Filipe