2020 Global Özel Kopyalama Harçları Araştırması

Özel kopyalama harçlarının uygulanması ile ilgili CISAC, BIEM ve THUISKOPIE ortaklığında yürütülen çalışma ile üretilen yeni “2020 Global Özel Kopyalama Harçları” araştırmasının yayınlandığı yapılan basın açıklaması ile duyuruldu.

 

Açıklamada özel kopyalama harçlarının dünya çapındaki içerik oluşturucular ve hak sahipleri için hayati bir gelir kaynağı olduğu belirtilerek harçlar için “Daha yeterli bir yasama, daha fazla doğru yasal uygulamalar ve daha etkili tahsilat mekanizmaları uygulanırsa daha büyük bir potansiyele sahiptir” denildi.

 

Dün yayınlanan  çalışma, dünyadaki özel kopyalama sistemlerinin eksiksiz ve yetkin bir analizini içeriyor. Yeni 2020 Global Özel Kopyalama Çalışması 194 ülke ve beş kıtadaki özel kopyalama sistemlerine ve yasal uygulamalara genel bir bakış sağlıyor. Yeni çalışma ayrıca, içerik oluşturucular ve hak sahipleri için toplanan geliri en üst düzeye çıkarmaları için gereken yasal altyapı ve yaptırım önlemlerini açıklıyor.

 

Ayrıca, harçların dijital cihazları kapsayacak şekilde etkin bir şekilde uygulanması halinde potansiyel ekonomik faydaları da gösteriyor.

 

Yeni çalışma hakkında yorum yapan CISAC Genel Direktörü Gadi Oron, “Muazzam büyüme potansiyeline sahip özel kopyalama harçları hak sahipleri için önemli bir gelir kaynağıdır” diyerek “Bu alanda daha fazla büyümeyi destekleyecek yasal, prosedürel ve operasyonel ortamın teşvik edilmesi” çağrısında bulundu.

 

BIEM Başkanı Georg Oeller özel kopyalamanın BIEM üyeleri için her zaman önemli bir konu olduğunu belirterek yetkililerin farkındalığının artırılmasında önemli bir etkiye sahip olacağını düşündüğü raporun,   özel kopyalamanın savunulmasında, yayılmasında ve tanınmasında çalışan üç tamamlayıcı kuruluş arasındaki iyi işbirliğinin sonucu olduğunu ifade etti.

 

Stichting de Thuiskopie Direktörü Hester Wijminga ise şunları söyledi: “1991 yılında Thuiskopie, hak sahipleri adına özel kopyalama ücretlerinin toplanması ve dağıtılması konusundaki en iyi uygulamaları öğrenmek ve paylaşmak için dünyadaki mevcut özel kopyalama sistemleri hakkında bilgi toplamaya başladı. Şimdi, çok uzun yıllar sonra, CISAC ve BIEM ile ortaklaşa özel kopyalama hakkında küresel bir rapor sunabildiğimiz için çok memnunuz. Bilgimizi paylaşmak ve uzmanlığımızı birleştirmek, özel kopyalama konusunda şimdiye kadar yayınlanacak en kapsamlı ve eksiksiz çalışmanın ortaya çıkmasını sağladı.”

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Will Page’den 2022 Yılı Lisanslama Gelirleri Raporu

 

2018 yılında, tüm hak sahipleri için global bazda özel kopyalama harçlarının toplamı 1,046 milyon avro.

 

Rapor aşağıdaki linklerden indirilebilir:

 

www.cisac.org / www. biem.org /Internationaal | Thuiskopie | Stichting Thuiskopie

Fotoğraf: cisac