140 Yaşındaki Yeni Keşif: 3D Ses

Bundan 140 yıl kadar önce, 1881 yılında bir Fransız mühendis tarafından temelleri atılan 3D ses sistemleri son yıllarda olağan dışı şekilde gelişiyor. Sanal gerçeklik uygulamalarının yaygınlaşması ve özellikle oyunlar 3D ses kullanımını hızlandırıyor.

 

3D ses sistemleri deyince akla surround ses sistemleri gelse de ikisi arasında önemli farklılıklar bulunuyor.

 

Fark Ne

 

Surround ses sistemleri hoparlörlerin çevremize yerleştirilmesi ve sesin ön, arka ve yanlarımızdan gelmesi olarak özetlenirse 3D ses sistemleri gerçek hayattaki gibi gelmesi olarak ifade edilebilir. Sesler hoparlörlerden çıkar gibi değil yanı başınızda ve gerçek gibi verilir.

 

3D ses sistemlerinin farkını anlatan videoyu izlemek için lütfen tıklayınız.

 

Sanal Gerçeklik

 

Bir asırdan fazla süredir var olan teknolojinin gelişimindeki hızlanma sanal gerçeklik uygulamalarının çoğalmasıyla ortaya çıktı. Akıllı telefonların bile Google Cardboard gibi ucuz aparatlarla  sanal gerçeklik cihazlarına dönüşmeye başlaması talebi arttırdı. Sanal gerçekliğin daha iyi şekilde yaşanabilmesi için seslerin gerçekçi olması gerektiğinden yeni cihazlar da geliştirilmeye başlandı. Günümüzde hemen tüm sanal gerçeklik başlığında 3D kullanılıyor. Buna ek olarak telefonlar için geliştirilen 3D kulaklıklarla sadece dinlemek değil kayıt yapmak bile mümkün olabiliyor.

 

Müzik ve 3D

 

Canlı konserlerin önemli bir özelliği dinleyicinin ortamla bütünleşmesidir. Yapılan araştırmalar ses düzenlerinin yani dinleyicinin sesleri duyuş şeklinin bu bakımdan önemine işaret etmektedir.

 

Kaydedilmiş müzikleri dinlemek bu bakımdan bazı dezavantajlar içermektedir. Sesler sınırlı sayıda hoparlörden geldiğinden aynı etki sağlanamamaktadır. 3D uygulamaları bu sorunu ortadan kaldırmaktadır.

 

Kayıt Sırasında

 

İki boyutlu olarak kaydedilmiş şarkıların 3D olarak dönüştürülmesi örnekleri olsa da iyi bir sonuç elde etmek için kayıt işlemlerinin de 3D uygulamasına uygun olarak yapılması gerekmektedir. Bazı sanatçılar binaural kayıt kullansa da bu henüz tam bir yaygınlık göstermemektedir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar  Spotify’dan Teknoloji Hamleleri

 

Hızla Yaygınlaşacak mı?

 

Günümüzde müzik tüketiminin esas mecrası streaming servisleri oldu ve 3D ses sistemlerinin yaygınlaşması servislerin bu alana yatırım yapmalarıyla sıkı sıkıya bağlantılı. Gözüken o ki bu servisler yatırım yapmaya başlamış durumda. Spotify  tarafından 22 Eylül 2020 tarihinde patenti alınan bir uygulamayı inceleyen uzmanlar bunun 3D sistemiyle ilgili olduğunu söylüyorlar. Bu durumda 3D’nin hızla günlük hayatın bir parçası olacağını söylemek yanlış olmasa gerek.

 

Fotoğraf: Con Se